Selam, Shalom, Mir i Dobro

Oslobodjenje, 29.04.2002.g.

oslo2904.jpg

Promocija knjige Matije Lapende u Splitu, prostorije HAZU Split, 2.05.2002.g. Klik na fotke/naslovnice da uvecate. 

sshmd1small.jpg

sshmd2small.jpg

Iz uvodne rijeci urednika edicije, gosp. Milana Pekica: "...Ovo specificno djelo iz posebnog kuta osvjetljava stvarnost i javnost dramaticne bosanskohercegovacke konacnice dvadesetog stoljeca i, pored javnosti u Bosni i Hercegovini, izazvalo je interes i u Hrvatskoj. Nije ni cudo- oslikavanje zbivanja na lapendin nacin (iz) iritiralo je sredinu sviklu na iritantan i svojinski tretman Bosne i Hercegovine u nedavnoj proslosti, tako da je autorovo bosanskohercegovacko gledanje na dva konstitutivna dijela ove drzave- Bosnu, pa i njoj ravnopravnu Hercegovinu- iznenadilo hrvatsku javnost. Cini se, po porukama pristiglim iz Zagreba i, posebice Splita, s pozitivnim predznakom- kritika separatnosti je toliko jasna da se zorno cuje autorovo glasanje da casni bosanski katolik prije svega, svojim hrvatskim nacionalnim predznakom, prije svega pripada iskonskoj Bosni. I Hercegovini, dakako. A takvom glasu pravedni ljudi Hrvatske nisu i ne mogu drugo nego uputiti pozdrav razumijevanja. Jer, Bosna je bosanska..."

split1small.jpg

Slika gore- S lijeve strane ka desnoj: Zenan Sabanac- predavac na International Baccalaureate Diploma Program i sudionik OSCE-ovog projekta Inicijativa generacije nasljednika iz Sarajeva; Sabahudin Hadzialic, pjesnik, publicista i freelance novinar iz Bugojna; Milan Pekic, urednik edicije Selam, Shalom, Mir i Dobro, publicist i freelance novinar iz Sarajeva; Prof. Dr. Niksa Nikolic iz Splita; Stjepan Kljujic, bivsi clan Predsjednistva BiH i bivsi predsjednik HDZ BiH, danas predsjednik Republikanske stranke iz Sarajeva i Matija Lapenda, autor knjige Selam, Shalom, Mir i Dobro iz Sarajeva.

split2small.jpg

Malo atmosfere  sa  promocije kojoj je poslije one odrzane u Sarajevu 21.12.2001.g. i uz prisustvo oko 600 zvanica (promotori su tada bili Akademici Tvrtko Kulenovic i Ljubomir Berberovic, Prof. Fehim Nametak i Milan Pekic, da bi, po zavretku promocije u Splitu prikazan bio i film o promociju u Sarajevu i koktel za prisutne zvanice. Prisustvovalo je 100- ak javnih i kulturnih licnosti grada Splita. Hrvatski mediji su bili prisutni: Hrvatska Radio Televizija koja je vec u petak 3.05.2002.g. emitirala poseban prilog o promociji knjige; TV Nova Split, ATV Split, Vecernji list, Slobodna Dalmacija, Radio Dalmacija, Jutarnji list i pojedini lokalni mediji.

split3small.jpg

          Ono sto valja naglasiti je da je odaziv publike toga cetvrtka uvece u palaci Milesi- prostorijama Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, pokazao veliko interesovanja za tzv. kritiku separatnosti kojom odise knjiga Matije Lapende. Gosti iz Bosne i Hercegovine  su bili refleksija cijele Bosne i Hercegovine i svi su se slozili u jednom- Bosna i Hercegovina je opstala kao dio opstojnosti naroda ovih prostora koji svoju buducnost ne trebaju graditi naustrb jednih ka drugima vec je valja graditi zajedno sa ciljem pripadanja tlu- bosanskohercegovackom. Za dobrobit svih naroda i gradjana.

            Prof.dr. Stjepan Lapenda (brat Matijin), cija se i dva teksta nalaze u ovoj svojevrsnoj biografiji bosanskohercegovackoj koja govori o proteklih paklenih deset godina opstajanja drage nam zemlje, je u svom krajnje emotivnom nastupu izrazio zaljenje zbog nedolaska najavljenih gostiju (Jovan Divjak, Dr. Zdravko Grebo i Adil Kulenovic su bili sprijeceni i na vrijeme su obavijestili organizatora), ali je naglastio da dolazak gostiju kao to su Stjepan Kljujic,  Sabahudin Hadzialic, Milan Pekic i Zenan Sabanac-  pokazuje da Bosanci i Hercegovci nikada nece i ne mogu svojoj zemlji pretpostaviti nesto drugo vec samo usmjerenje ka borbi za gradjenje odbranjene Bosne (a i Hercegovine)- gradjenje uz pomoc budjenja sjecanja na hiljadugodisnju tradiciju drzavnosti ovih prostora.

split5small.jpg