POD ISTIM NEBOM, knjiga poezije 2008.g.

Urednik: Sabahudin Hadžialić

 

Recenzenti: Anto Zirdum, književnik

Sabahudin Hadžialić, književnik i freelance novinar

 

IZDAVAČ / PUBLISHER
 
Dhira Verlag, Sandfelsenstrasse 3
8703, Erlenbach ZH, Schweiz

oslobodjenje...06.2.2009.jpg

Donacija biblioteci Gorazde...20.1.2009.g.
gorazde1.jpeg
Knjige su u Travniku, Sarajevu, Fojnici, Donjem Vakufu, Tesnju, Zenici, Maglaju, Doboju i Tuzli...

Donacija biblioteci Bugojno..08.1.2009.g.
bugojno09102009.jpeg

PORTAL FOJNICA.BA O PROMOCIJI KNJIGE

TV KISS 30.12.2008.g. o predstavljanju knjige
tvkiss2008.jpeg
FOJNICA 29.12.2008.g. Franjevacki samostan Duha Svetoga

POGLEDAJTE I POSLUSAJTE PEDESET MINUTA
fojnica2008.jpeg
POEZIJE U FRANJEVACKOM SAMOSTANU DUHA SVETOGA U FOJNICI 29.12.2008.g.

KLIK NA FOTKU DOLE DA POGLEDATE VIDEO ZAPIS
promocija201202008.jpeg
SA PROMOCIJE U SARAJEVU...COLLEGIUM ARTISTICUM, 20.12.2008

FOTKE SA PREDSTAVLJANJA KNJIGA 20.12.2008.g. U SARAJEVU I 29.12.2008.g. U FOJNICI NA WWW STRANICI GRAFICKOG DIZAJNERA ZORANA MATICA, UREDNIKA CASOPISA ZIKISON IZ PARACINA, SRBIJA

SARAJEVO-.COM O PROMOCIJI KNJIGE...

PORTAL FOJNICA.BA NAJAVE PROMOCIJA

ENI NEWS.COM NAJAVA PROMOCIJA

NAJAVA PROMOCIJA NA WWW STRANICI UDRUZENJA ZA KULTURU NOVO SARAJEVO

NAJAVA PROMOCIJE NA CYBERBULEVAR FORUMU...

PROMOCIJE KNJIGE POEZIJE  "POD ISTIM NEBOM" (pogledajte dole sve o autorima) ce biti odrzane:
 
Prva: 20.12.2008.g.  (subota) u 18:00 sati tokom trajanja Zimskog sajma knjige u Sarajevu u Collegiumu Artisticumu u organizaciji TKD Sahinpasic.
 
Druga: 29.12.2008.g. (ponedjeljak) u Franjevackom samostanu Duha svetoga u Fojnici za 29.12.2008.g. sa pocetkom u 18:00 sati.
 
Promocijama ce prisustvovati autori, urednik i recenzent Sabahudin Hadzialic i  recenzent Anto Zirdum.
 
Jedan od promotora knjige tih veceri je i Gradimir Gojer,  predsjednik Drustva pisaca BiH.
 
Kao gosti koji ce izvesti dvije kompozicije tokom promocije u Sarajevu ce biti ucenici Javne ustanove Osnovna muzicka skola Ilidza, Sarajevo: Ajla Kasic, Amar Kasic i Haris Fadzan.
 
Kao gosti koji je izvesti tri kompozicije tokom promocije u Fojnici ce biti gitaristi i tamburasi, ucenici i studenti iz Fojnice.
 
Promotions of the book of poetry "UNDER THE SAME SKY" (PLEASE, CHECK DOWN BELOW ALL ABOUT AUTHORS) will be held:
 
First: During the Winter fair of the books in Sarajevo in Collegium Artisticum within the organisation of TKD SAHINPASIC on Saturday, December 20th, at 6 p.m .
 
Second: December 29th, 2008 (Monday) at 6 p.m. at Franciscan monastery Fojnica - HOLY GHOST.
 
 Both promotions will join authors, editor in chief and the writer who wrote the review of the book Mr. Sabahudin Hadzialic, the another writer who wrote the review of the book Anto Zirdum. One of the promoters will be Mr. Gradimir Gojer, president of the Asociation of writers of BiH.
 
As the guests of the first promotion, who will perform three compositions of their own repertoare, will be present the students of the Public institutions Primary music school Ilidza, Sarajevo: Ajla Kasic, Amar Kasic i Haris Fadzan.
 
As the guests of the second promotion, who will perform three compositions of their own repertoare, will be present the students of guitar from Fojnica. 
 

podistimnebom44.jpg

COLLEGIUM ARTISTICUM..INTERNET STRANICA
collegium.jpg
COLLEGIUM ARTISTICUM...INTERNET SITE

mm1.gif

JAVNA USTANOVA MUZICKA SKOLA ILIDZA
skolamuzi.jpg
ZVANICNA WWW STRANICA...KLIK NA FOTKU GORE

FRANJEVACKI SAMOSTAN FOJNICA..INTERNET STRANICA
franjevacki_samostan_fojnica.jpg
FRANCISCAN MONASTERY FOJNICA...INTERNET SITE

Adina Čustović-Selimović je rođena 19. aprila 1968. godine u Dubrovniku. Srednju školu završila u Trebinju. Pohađala Filozofski fakultet u Sarajevu, smjer Opće i komparativne književnosti. Trenutno živi sa familijom u USA, država New York. Oduvijek pisala i objavljivala radove u lokalnim časopisima.

ADINA CUSTOVIC SELIMOVIC
adina.jpg

ALEKSANDRA ČIRKIN: Rođena sam 1967. godine u Beogradu, živim i radim u Austriji od 1992. Ponekad pišem o onom što mi leži na duši. Nakon teške saobraćajne nesreće, 2005. godine, polako gradim svoju budućnost i moje učešće u zbirci "Pod istim nebom" je jedan od kamena temelja novog života.

aleksandra.jpg

Arnad Gačić je rođen u Banjoj Luci, 1977. godine, odakle je, 1993. godine, protjeran u Švedsku, u kojoj trenutno živi i radi. Kad mogućnosti dozvole, manje radi.

naslovnica.jpg

Enes Topalović, rođen 10.03.1963. godine u selu Bare, opština Goražde. Diplomirao jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Trenutno živi i radi u norveškom gradu Bergenu, gdje se uz pedagoški, bavi književnim i novinarskim radom. Do sada ima objavljene knjige: romanLet kroz snove”, te zbirke pripovijedaka ”Šapat predakaiMrtva trka”. Član je norveškogCentra pisaca” (Forfattersentrum) i dobitnik nekoliko književnih nagrada: ”Srebrenica” 2006 za kratku pričuMrtva trka”, te nagradeZija Dizdarević” 2006 za pričuSmijeh u sebi”, kao i nagrade IKC Behar (USA) 2008. za pričuHafiz”.

enes.jpg

Irma Salkić- Mehmedagić je rođena 1970. godine u Sarajevu. Nakon 10 godina boravka u Nizozemskoj, život ju je doveo u Švedsku, gdje i sada živi. Pisanje, kao i slikanje, smatra dragim hobijem kojim se bavi dugi niz godina.

irma.jpg

Nada Spahić je rođena 1955. godine u Loznici, ex-YU.

Iskazujući oduvijek naklonost ka literaturi i književnosti, nakon više bezglasnih godina, progovara riječju doba zrelog, iznova ulazeći u svijet poezije i proze. Živi u gradu Erie, Pennsylvania, USA.

nada.jpg

Nihad Mešić rođen je 1965. godine u Tuzli. Lirske zapise pod nadimkom River počeo je objavljivati 2002. na Cyberbulevar forumu.  Živi i radi u Tuzli, Bosna i Hercegovina. 

nihad.jpg

Samira Begman - Karabeg je rođena 1954. godine u selu Husimovci, kraj Sanskog Mosta. Od 1977. godine živi u Švicarskoj. Od rane mladosti okušava se u izražajnim formama lirike, piše pjesme i prozu, kako na bosanskom tako i na njemačkom jeziku. Do sada su njeni radovi objavljivani u više antologija. Objavila je nekoliko samostalnih zbirki poezije i lirske proze na oba jezika.

samira.jpg

Tanja ZubČeviĆ - AleČković, rođena je 29. 06. 1974. godine u Trebinju. Poslije osnovne škole upisuje srednju ekonomsku školu. Završila i osnovnu muzičku školu u Trebinju. Kao srednjoškolac počinje se baviti pisanjem poezije. Bila je član Pozorišne sekcije u Trebinju, kao i član Mladih pjesnika. Zbog rata u Bosni i Hercegovini, 1992. godine napušta rodno Trebinje i seli u Švedsku, gdje i danas živi i radi.

tanja.jpg

Vasseljen je rođen iz polena što ga je nanio od svuda. Majka zemlja, otac rogat. Preplivao sve okeane i uspeo na sve planine. Mjesec ga budi a vukovi mu najtananiji muzički hor. Pusta zima vjetrova su mu prirodno stanište, gdje je sam na svom. Ljudi od njega zaziru, a ne mogu ga izbjeći. Odan sebi mijenjajućem. Slikar prijezirnog sivila i voćar što jabuke ne prodaje, samo poklanja. Oštar tkalac i strpljiv kovač. Zeleno, munju i grom voli, a novac mrzi. Bez kompasa ne ide nigdje, osim na olujno more. Koraci mu dugi preko sedam gora jer pazi da ne zgazi. Poštar fotonskih informacija, vrlina: jak incident. Umrijet će kad oživi.

naslovnica.jpg

IZ RECENZIJE SABAHUDINA HADZIALICA:
 

Složili smo se na kraju, moje drugo JA i moje bivstveno JA...Jer….Da su riječi dodir od zrna duše i tačka zarez zajedno i govor iz bešike pokrio je eho tišine a uz tada lak dodir svijesti pita čuješ li kako odzvanja vrijeme? dok ne volim sve što vole mladi jer tkanje  je više od riječi u dobu nemira! Da li je ovo priča o jednoj ili deset knjiga. Vidjećete uskoro. Kada pročitate ovu jednu. Knjigu! Ili deset? U jednoj. Knjizi! O čemu li ja to?

 

Toplo preporučujući ove listine poezije za tisak odnosno ovu knjigu za štampu pitam se koliko samo nedorečenosti imadoh pišući o ovome djelu? Bješe li to namjerno otisak palca nepismenog evnuha ili pečat istkanog sveznalca? Vidjećete i sami dragi čitaoci. I have seen a light!

IZ RECENZIJE ANTE ZIRDUMA:
 
No, treba zapravo uočiti da je ova poezija, a radi se o poeziji nastaloj u 21. stoljeću, okrenuta više egzistencijalnim a manje koegzistencijalnim temama iako bi okolnosti u kojima ovi stvaratelji žive upuđivali nužno na teme vezane za adaptaciju i teškoće koje ona nosi u tuđemu svijetu.  A to je zapravo ono što ovaj izbor čini osobenim.

BACK HOME / POVRATAK KUCI

Grupa autora: «Pod istim nebom». Poezija.
1. izdanje: Dhira Verlag, Sandfelsenstrasse 3
8703, Erlenbach ZH, Schweiz,
2008. – 180 stranica


ISBN 978-3-905869-01-9